Pluto este planetă sau nu? Care sunt condițiile pe care un corp ceresc trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerat planetă?
Pluto este planetă sau nu? În 2006, Uniunea Astronomică Internațională (IAU) a retrogradat Pluto de la poziția sa de a noua planetă din Sistemul Solar la una dintre cele cinci „planete pitice”.
IAU probabil nu anticipase reacția larg răspândită de revoltă care i-a urmat schimbării. Când a fost făcut acest anunț (și chiar la mai bine de 10 ani după), oamenii din întreaga lume au contestat demiterea planetei din principiu, spunând că schimbarea alterează tradiția și istoria, în loc să se alinieze cu argumentele științifice. Care a fost motivul IAU pentru retrogradarea lui Pluto? De ce Pluto nu mai este considerat o planetă?
Evenimentul principal al Adunării Generale IAU din 2006, propunerea care urma să ducă la retrogradarea lui Pluto, a fost un moment definitoriu și pentru restul Sistemului Solar. Dezbătută intens de membrii uniunii, rezoluția adoptată a definit oficial termenul de planetă. Ceea ce era odată un termen vag folosit pentru a descrie un obiect mare din Sistemul Solar era acum specificat: planetele sunt obiecte cerești suficient de mari încât să fie rotunjite de orbita lor gravitațională în jurul Soarelui și să alunge obiectele și detritusurile planetare vecine.
Pluto este acum clasificat drept planetă pitică deoarece, deși este suficient de mare pentru a deveni sferic, nu este destul de mare pentru a-și impune dominanța orbitală și a curăța vecinătatea din jurul orbitei sale.
Înainte de rezoluția din 2006, termenul de planetă nu avea o definiție funcțională și se baza pe clasificări anterioare unor descoperiri majore moderne în Univers făcute posibile de progresele în tehnologie. Pentru mulți cetățeni ai Pământului, retrogradarea lui Pluto a părut o rupere de tradiție și chiar a fost: a fost un pas pozitiv către o lumină nouă, cunoștințe noi și perspective schimbate asupra Universului, scrie Britannica.
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
Motivul sinistru pentru care nu am găsit niciodată extratereștri
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers